Kronprinsessen & Aurora Verksted


Våren 2022 fikk vi et spennende oppdrag fra Kronprinsesse Mette-Marit. Ønsket var at Aurora Verksted skulle veve stoffet til kjolen Kronprinsessen skulle bære under den offisielle middagen ved åpningen Nasjonalmuseet 11. juni 2022. Kronprinsessen har satt fokus på håndverkstradisjoner og norsk design, og vi er stolte av å være en del av den fortellingen. Peter Dundas designet kjolen og vi vevet stoffet, men Kronprinsessen var selv delaktig i designprosessen av både kjolen og stoffet.

 Smette-teknikk skaper de diagonale linjene i bården 

Vevteknikken som er brukt kalles enkel skillbragd og mønsteret på tekstilet er inspirert av Telemarksåkler. Skillbragd er en teknikk med lerretsbinding i bunn og med mønstertråder som ligger som flotteringer på toppen av tekstilet.  I tillegg er det brukt en smette-teknikk for å skape de diagonale linjene i bården på tekstilet.

Bekledningstekstilet består av 100% norsk ull, samt metalltråd i bunnen av stoffet og er vevd for hånd på en tradisjonell vevstol med 6 skaft.

Renning, sveiping, veving og etterbehandling av stoffet

  

                           Foto: Andres Fadum, Se & Hør 

 

Kjolen har senere blitt gitt i gave til Nasjonalmuseet, og vi fikk gleden av å være til stede under den høytidelige overrekningen.                                      

Foto: Ina Wesenberg, Nasjonalmuseet