Håndlagde historier

Visste du at håndverket på Aurora Verksted har mange spennende historier? Et ferdig håndlaget produkt har vært på en reise gjennom mange idéer, ulike prosesser og hender i arbeid. Vi ønsker å gi et innblikk i noen av historiene som har blitt til på keramikkverkstedet med fokus på kvalitet og bærekraftig produksjon. Her vil vi fortelle deg om bakgrunnen til et utvalg av produktene våre sammen med håndtegnede illustrasjoner. Flere av Aurora Verksted sine design er inspirert av evnene til ulike arbeidstakere. Dette skaper unike designprosesser, som har en sentral rolle i utviklingen av produktene. 

 

PERLEBOLLE

Historien bak denne bollen starter hos en arbeidstaker som er veldig flink til å trille perler i leire, men hun kunne ikke la være å klemme den perfekte kulen flat til slutt. Det ledet oss til spørsmålet: Hvordan kan dette være del av i å utvikle et nytt produkt? Svaret ser du i perlebollen og der klemmingen av leirkuler er en sentral del av designet. Bollen bygges opp for hånd av mange store perler i leire som klemmes ned i en støpeform. De ulike stegene i prosessen gir arbeidsoppgaver til mange og forteller om et samarbeid i både idé, design og håndverksproduksjon.

 

 

 

KOPP KRISS

Denne koppen er et av produktene våre som går gjennom flest hender før den er ferdigstilt. Koppene støpes i porselen. Ideen til firkantdekoren stammer fra kunstverk laget på det grafiske verkstedet vårt, hvor firkanter var et gjentagende uttrykk i en arbeidstakers tegnestil. En reise begynte med å undersøke hvordan vi kunne kombinere elementer fra kunsten hans inn i et nytt keramisk produkt. Det ledet til at han tegnet på koppene og andre kunne ripe inn firkant mønstret etter hans streker. Etterpå malte noen andre i strekene som løfter frem mønsteret. I dag er det flere ulike arbeidstakere som både tegner og riper firkanter på koppene, som gir hver kopp et unikt preg.

 

KERAMISKE FLISER

Visste du at vi foreløpig er de eneste som lager håndlagde fliser for kommersielt salg i Norge? Tidligere jobbet vi hovedsakelig bare med flytende leire som ble støpt i former. Siden begynte vi å jobbe med fast leire, som krever mer bearbeidelse for at det kan formes til et ferdig produkt. Flisene er delvis inspirert av en arbeidstaker med mye styrke i overkroppen og dette var en fordel han kunne bruke i prosessen med å lage fliser. I starten må leiren bankes flat før den kan gå over i neste fase med å formes gradvis til en bestemt tykkelse. Flisene trykkes ut til ulike former, som kvadrat, rektangel eller sekskant. Hver enkelt flis pusses og glaseres for hånd. Dette krever nøyaktighet, tålmodighet og et øye for detaljer.

 

 

 

MOSAIKK FAT

Bærekraft og kvalitet er to viktige verdier som vi strekker oss etter, og det er en rød tråd i designet til våre mosaikkfat. Fatet er dekorert med resirkulert porselen og bærer med seg mye historie og mange henders arbeid. Leire som har blitt brent i ovnen kan ikke bli til myk leire igjen. Å jobbe med leire innebærer derfor et ansvar i hva vi velger å brenne i ovnen og kvalitet er derfor en viktig verdi i vår produksjon. Brente porselensprodukter med sprekker eller andre feil får i mosaikkfatet nytt liv og funksjon. Etter å ha blitt knust i mindre stykker males porselensbitene med ny glasur og brennes på nytt i ovnen. Etterpå settes de sammen i et mønster av ulike arbeidstakere og hvert fat har et unikt design. De knuste bitene får en ny mening og kan inspirere deg til å se skjønnhet i det uperfekte. 

 

Tekst og illustrasjoner av Sarah M. B. Sortland